Parcs Naturals d'Andorra

LLOCS QUE VISITARÀS

Per saber-ne més

En la superfície d'Andorra hi ha tres espais naturals, fet que suposa probablement una de les concentracions d'aquests espais protegits més elevada del món. Són el de la Vall de Sorteny, el de la Vall Madriu-Perafita-Claror i el de les Valls del Comapedrosa. Aquí t'expliquem quins són els seus principals atractius i quins punts d'informació té cada parc.

Vall de Sorteny

Aquest parc protegit de la parròquia d'Ordino s'estén a ambdós costats del riu Sorteny i ocupa una superfície de més de 1.000 hectàrees. Tot i que és el parc més petit, té una biodiversitat molt rica, amb més de 700 espècies de flors i plantes. Bona part de la superfície s'ha condicionat des d'un punt de vista divulgatiu. De fet, disposa d'un jardí botànic propi, amb espècies exclusives dels Pirineus i presents en aquest parc natural, a més de rutes adaptades de tots els nivells. Pel que fa a la fauna, hi habiten l'isard, el tritó pirinenc i la granota roja, entre d'altres. El poble de Cortinada acull el Centre de Natura, un modern espai d'interpretació i divulgació del parc. Addicionalment, a l'aparcament principal hi ha una caseta d'informació, oberta en temporada d'estiu, al costat del poble del Serrat. A Ordino, a poc més de 10 quilòmetres, hi ha una gran varietat d'establiments hotelers, ja que l'estació d'esquí d'Ordino Arcalís és molt a prop.

Madriu-Perafita-Claror

És l'espai natural més gran d'Andorra, amb més de 40.000 hectàrees protegides, repartides entre les parròquies d'Andorra la Vella, Encamp, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. Ocupa el 10 % de la superfície d'Andorra i té una bellesa paisatgística espectacular, motiu pel qual va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, en la categoria de paisatge cultural. S'organitzen excursions guiades en període d'estiu, que en permeten descobrir no només la fauna i la flora, sinó també proves de l'empremta que hi va deixar l'home, que n'ha utilitzat els recursos de manera sostenible des de fa més de 700 anys: les bordes (petites edificacions d'ús ramader) o restes de forges en són alguns exemples. Té quatre grans aparcaments, en les entrades principals de cada parròquia. A més, a Andorra la Vella hi ha el Portal de la Vall (c/ Prat de la Creu, 74-76), un centre d'acollida de visitants. Aquest parc natural disposa de diversos refugis de muntanya.

Valls del Comapedrosa

És el parc més occidental dels dos parcs naturals d'Andorra i està situat a la parròquia de la Massana. El mític Alt de Comapedrosa (2.942 metres) és el pic més alt del Principat. En el seu territori es poden apreciar espècies florals típiques de zones alpines, com ara la violeta alpina o el cerasti pirinenc. La sargantana pallaresa, l'àguila reial i el trencalòs són alguns dels hostes més habituals d'aquest espai natural. El centre d'interpretació es troba a la localitat d'Arinsal, amb espais d'exposicions i projeccions audiovisuals sobre el parc. Gràcies a la proximitat de l'estació d'esquí de Pal Arinsal, aquesta localitat té una gran oferta hotelera, gastronòmica i turística.

TANCA
Llegeix-ne més

Fotos

BAIXA'T TURISME ACTIU!

BAIXA'T TURISME ACTIU!

Descobreix una gran quantitat de rutes a l'aire lliure, amb mapes offline i un seguiment detallat per GPS. Planifica ara les teves activitats de muntanya!
BAIXA'T TURISME ACTIU!